Zavorne ploščice - Uporaba, vrste, popravila in vprašanja

Zavorne ploščice spredaj in zadaj - ATE, Textar, TRW, Delphi, Brembo, Bosch, Ferodo – v naši spletni trgovini za različne avtomobilske znamke, kot so Audi, BMW, Mercedes-Benz, VW, Opel, Renault, Peugeot, Lancia, Alfa, Fiat, Toyota, Seat, Honda, Volvo in še več. Zavorne ploščice sestavljajo trenje, oblikovano in pritrjeno ali nitkano na kovinsko nosilno ploščo. Sčasoma se trenje naravno obrabi, kar zahteva občasno zamenjavo. Proizvajalci vozil določijo minimalno debelino za ploščice. Mnoga vozila so opremljena s senzorji obrabe, ki opozarjajo voznika, ko se trenje približuje minimalni debelini. Nekatere ploščice imajo tudi kazalnike obrabe, ki oddajajo zvok, ko je zamenjava potrebna.

Vendar pa so zavorne ploščice le en element celovitega popravila. Pogosto težave, kot so hrup in neenakomerna obraba ploščic, ne izvirajo iz samih ploščic, temveč iz obrabljenih spremljajočih delov. Komponente, kot so sponke, vzmeti in podložke, igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju pravilnega, tihega in enakomernega delovanja zavornih ploščic. Zavorne ploščice / placute frana lahko naročite za vsak avto, tovornjak ali motorno kolo v spletni trgovini v Romuniji. Naša ponudba vključuje sete ploščic z ustreznimi dodatki, posamezne komponente in komplete dodatkov, kar olajšuje celovito delo za optimalno delovanje in podaljšano življenjsko dobo vaših zadnjih ploščic. V večini primerov je odstranjevanje teh delov potrebno za namestitev ploščic - zamenjava jih z novimi dodatki zagotavlja najboljše rezultate za vloženi čas in denar.

Ko so večina vozil zasnovana, je formulacija trenje zavornih ploščic namenjena "povprečnemu" vozniku, ki vozi v "normalnih" pogojih. Vendar pa, če se identificirate kot ljubitelj zmogljivosti, verjetno ne spadate v povprečni profil. Modifikacije za agresivno vožnjo po ulicah ali dirkališču, ali ojačanje vašega tovornjaka za vleko, prevoz ali terenske avanture, lahko razkrijejo, da so te zavorne ploščice neustrezne za vaše vzorce uporabe. Če iščete večjo zavorno moč, raziskujte našo raznoliko ponudbo visokozmogljivih zavornih ploščic.

Originalna oprema ploščic običajno zadostuje za sproščeno križarjenje, dnevno vožnjo in mestno vožnjo, vendar morda ne izpolnjuje zahtev dinamične vožnje po ovinkastih cestah, vleke težkih bremen ali sodelovanja v visokohitrostnih in intenzivnih dirkalnih dejavnostih. Takšna uporaba ustvari občutno toploto zaradi potrebnega trenja za zaviranje in hitro ustavljanje hitro premikajočih se ali težko naloženih vozil. Ta toplota lahko privede do pregrevanja in zbledenja originalnih ploščic, kar vodi v daljše zavorno razdalje čez čas.

Predstavljamo izbor zavornih ploščic visoke zmogljivosti, skrbno oblikovanih za potrebe ljubiteljev vožnje, dirkaških pilotov, skrbnih lastnikov tovornjakov, nujnih intervencij in upravljavcev flot. Te ploščice so na voljo v obsežnem naboru trenjnih spojin, izdelanih s strani proizvajalcev vrhunskih zavornih ploščic, kar zagotavlja popoln izbor za vaše specifične potrebe. Te edinstvene formulacije zajemajo keramiko, spojine z nizko vsebnostjo kovin, polkovinski materiali in zmesi, ki lahko vključujejo tudi elemente, kot so aramidna vlakna in ogljikova vlakna. Vsak set zavornih ploščic je zasnovan za zagotavljanje posebne kombinacije lastnosti. Torej, ali iščete izboljšano zavorno moč za svoje vsakodnevno vozilo, občasne obiske dirkališča, terenske eskapade z 4x4 ali harmonično združitev zavornih sposobnosti in vzdržljivosti za tovornjak, naša ponudba ima idealne ploščice za vaše zahteve.

Kaj so zavorni vložki?

Zavorna ploščica je nameščena med zavorno ploščico in čeljustjo, da zmanjša trenje od kovine do kovine. Sčasoma ploščice zahtevajo zamenjavo. Ko voznik pritisne zavoro, lahko sliši škripanje ali pa vozilo potegne na eno stran. To so znaki, da so ploščice obrabljene.

Kdaj naj se zamenjajo zavorni vložki?

Na splošno naj bi se zavorne ploščice na avtomobilu zamenjale vsakih 30.000 do 50.000 kilometrov, medtem ko naj bi se zavorna plošča zamenjala med 45.000 in 100.000 kilometri. Vendar se lahko natančno število razlikuje glede na teren, po katerem vozite, vremenske razmere in slog vožnje.

Zavorni vložki naj bi se zamenjali, ko dosežejo minimalno raven debeline ali se znatno obrabijo. Proizvajalci vozil podajajo specifikacije glede minimalne debeline ploščic, kar služi kot jasen znak, da jih je treba zamenjati, ko se približujejo tej vrednosti. Prav tako jih morate zamenjati, če opazite znake obrabe, kot so škripanje med zaviranjem, neenakomerno poteganje vozila med zaviranjem ali pojav nenavadnih zvokov.

Še en znak, da je treba zamenjati zavorni vložek, so senzorji obrabe. Številna sodobna vozila imajo senzorje, ki opozarjajo, ko so ploščice dosegle pomembno raven obrabe in potrebujejo zamenjavo.

Pomembno je, da sledite priporočenemu vzdrževalnemu urniku proizvajalca vozila in redno pregledujete zavorni sistem na znake obrabe, ukrepate preden težave postanejo kritične. Redno preventivno vzdrževanje lahko podaljša življenjsko dobo zavornih ploščic in zagotovi učinkovit in varen zavorni sistem.

Je zamenjava zavor enostavna?

Zamenjava zavornih ploščic se lahko giblje od relativno preproste do bolj kompleksne, odvisno od vašega znanja o avtomobilih, vrste zavor, ki jih uporablja vaše vozilo, in specifičnih komponent, ki potrebujejo zamenjavo.

Za osnovno zamenjavo zavornih ploščic, če imate nekaj mehaničnih veščin in prava orodja, je to naloga, ki se je lahko loti večina lastnikov avtomobilov. Tu je splošen pregled postopka:

Pomembno je opozoriti, da je to splošen pregled, in specifični koraki se lahko razlikujejo glede na znamko in model vašega vozila. Če se s temi opravili ne počutite udobno ali če se ukvarjate z bolj kompleksnimi komponentami zavornega sistema, kot so diski ali čeljusti, je priporočljivo poiskati pomoč strokovnjaka.

Vedno se posvetujte z navodili za vaše vozilo, in kadar ste v dvomih, razmislite o iskanju pomoči kvalificiranega mehanika ali strokovnjaka za zavore. Zavorni sistemi so ključnega pomena za varnost vozila, zato je ključno zagotoviti, da je delo opravljeno pravilno.

Kaj se zgodi, če ne zamenjam zavor?

Če dovolite, da se ploščice obrabijo pred zamenjavo, se lahko poškodujejo tudi druge komponente zavornega sistema, še posebej zavorni diski ali bobni. Poleg pogosto dragih popravil vožnja z obrabljenimi ali ogroženimi zavornimi ploščicami lahko privede do nevarnih razmer med vožnjo.

Ali se prednje ali zadnje zavore obrabijo hitreje?

Eden od teh sistemov je zavorni sistem. To je eden najpomembnejših za delovanje vozila, zato mu posvetite posebno pozornost s pogostim menjavanjem in vzdrževanjem. Pri večini vozil se prednje zavore običajno obrabijo hitreje kot zadnje, ker obvladujejo večji del zavornega tlaka, še posebej v začetnih fazah zaviranja. Teža vozila se med zaviranjem prenese na sprednji del, kar ustvarja večji pritisk na prednje zavore.

Vendar se stopnja obrabe lahko razlikuje glede na vozniške navade, porazdelitev teže vozila in zasnovo zavornega sistema. Pomembno je slediti priporočilom proizvajalca in redno preverjati vse sestavne dele zavornega sistema, da se zagotovi njihovo pravilno delovanje.

Avtodeli AutoPower
Avtodeli AutoPower

Vrhunski proizvajalci zavornih ploščic in drugih delov

Preverite članek o zavornih ploščicah v različnih jezikih